Kokonainen kalkkuna uunissa


Paistoin ensimmäisen kerran kokonaisen kalkkunan uunissa ja mikäpä parempi paikka etsiä siihen ohjeita kuin Thanksgiving menus.
Samalta sivustolta löytyi myös kalkkunan kanssa tarjottu papu-salottisipulipata.



kalkkuna uunissa



 Meillä uuniin meni 3,8 kilon kalkkuna.
Ota sulanut kalkkuna huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista.

Maustevoihin käytin:
1 sitruuna
120 g voita
pieni salottisipuli
8 suurta salvianlehteä
2 rkl tuoretta timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia (tai 1 rkl tuoretta)
1 valkosipulinkynsi

Lisäksi:
 1 sipuli lohkottuna
2 porkkanaa paloiteltuna
2 varsisellerin vartta paloiteltuna

2,5 dl valkoviiniä
2,5 dl kanalientä
0,6 dl vehnäjauhoa

Valmista maustevoi: raasta sitruunan kuori ja purista mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää paloiteltu voi ja loput ainekset. Sekoita kulhossa kunnes seos on sileä ja yrtit sekoittuneet voihin. Ota erilleen noin puoli desiä voita, laita kylmään.

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
Kuivaa kalkkuna talouspaperilla. Nosta varovasti nahkaa rintapalojen päältä ja hiero nahan alle noin kolme ruokalusikallista maustevoita. Mausta kalkkuna ulkoa ja sisältä suolalla ja pippurilla. 

Asettele sipuli, porkkana ja varsiselleri paistoastiaan. Laita päälle ritilä ja kalkkuna ritilän päälle rintapuoli ylöspäin. Sido jalat yhteen paistinarulla, ujuta siiven kärjet alle. Hiero kalkkuna jäljellä olevalla voilla. Kaada viini ja kanaliemi astiaan.

Paista kalkkunaa uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Laske lämpö 160 asteeseen ja paista 2-2½ tuntia, kunnes paistomittari näyttää kalkkunan olevan kypsä (74 astetta). Valele paistamisen aikana pannuun kerääntyvällä nesteellä puolen tunnin välein. Anna kalkkunan vetäytyä 20 minuuttia uunista ottamisen jälkeen.

Valmista kastike: siirrä kalkkuna tarjoiluastiaan ja siivilöi pannulla oleva neste. Sitä tulisi olla noin 6 dl. Sulata aiemmin kylmään laitettu voi pannulla. Sekoita joukkoon 0,6 dl vehnäjauhoa ja keitä koko ajan vispaten 1-2 minuuttia. Lisää vähitellen joukkoon siivilöity paistoneste ja keitä koko ajan sekoittaen. Anna kiehua noin viisi minuuttia.

Tarjoile kalkkuna perunamuusin, papu-salottisipulipadan ja kastikkeen kanssa.


kalkkuna ja perunamuusia






Kommentit

Suositut tekstit