Waterzooi - Belgialainen kalakeitto
Makumatkan kolmas pysähdys on Belgiassa ja täältä ruoaksi tehtiin waterzooi-kalakeitto. Waterzooi tarkoittaa lukemani mukaan vedessä hauduttamista.
Tähän sopii vaalea kala, esim. turska, hauki tai ruijanpallas. Joissakin versioissa on myös katkarapuja simpukoiden lisäksi. Nykyään tämä Gentistä kotoisin oleva keitto tehdään usein kanasta. Monessa ohjeessa keitto tai muhennos suurustetaan kananmunan keltuaisilla.
Ruokaan laitoin:
500 g turskaa
500 g sinisimpukoita (pakaste)
500 g sinisimpukoita (pakaste)
6 perunaa (n. 500 g) kuorittuna ja neljään osaan pilkottuna
6 dl kalalientä
2 dl olutta (mielellään belgialainen pale ale)
4 rkl voita
2 varsisellerin vartta kuutioituna
2 porkkanaa ohueksi suikaloituna
1 fenkoli ohueksi suikaloituna
3 salottisipulia hienonnettuna
2 purjoa hienonnettuna (valkoinen osa)
3 dl kermaa
1 rkl tuoretta timjamia (vain lehdet)
2 laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
Pinnalle tuoretta persiljaa
Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti.
Lisää purjo ja fenkoli, mausta suolalla ja pippurilla ja kuullota viitisen minuuttia.
Lisää porkkana, selleri, laakerinlehdet, timjami ja paista noin 4 minuutin ajan. Lisää lopuksi perunat, kalaliemi, olut ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 8 minuuttia.
Leikkaa kala haluamasi kokoisiksi paloiksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää pataan jäisten simpukoiden kanssa. Hauduta alhaisella lämmöllä noin 5 minuuttia kunnes kala on kypsää.
Tarjoa tuoreen leivän kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti