Kaalikääryleet

Tein kaalikääryleitä heti, kun ensimmäiset käärylekaalit ilmestyivät kauppaan. Tekemäni kääryleet eivät välttämättä ole ne kauneimmat mutta maku kai lienee tärkein. Maku vain paranee yön yli, parhaita seuraavana päivänä.


Kaalikääryleet

Tarvitaan:

1 suurehko valkokaali (ostin käärylekaalin nimellä myytävän littanan kaalin)
400g jauhelihaa
1 sipuli
n. 3 dl kaalin sisälehtiä silputtuna
1 dl puuroriisiä
2½ dl kaalin keitinvettä
 1 kananmuna
2 tl suolaa
(tuoretta) meiramia
pippuria

Valeluun:
100g sulatettua voita
n. ½ dl siirappia


Käärylekaali oli niin iso, ettei se mahtunut suurimpaankaan kattiloistani. Onneksi sain varovasti irrotettua lehtiä niitä pahemmin rikkomatta, kun olin ensin kovertanut kannan pois. Keitin lehtiä kymmenisen minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Jäähdyttelyn jälkeen ohensin lehtiruotoja terävällä veitsellä.

Riisin keitin täytettä varten kaalin keitinvedessä. Täytteeseen sekoitin jauhelihan, pilkotun sipulin, riisin, pilkotun kaalin, kananmunan ja mausteet. Täytettä parin ruokalusikan verran per kaalinlehti, taitetaan sivut ja rullataan kääryleeksi. Kääryleet saumapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan. Paistoin aluksi uunissa 200 asteessa viitisentoista minuuttia, jotta kääryleet ruskistuisivat hieman. Tämän jälkeen 150 asteessa n. 1½ tuntia. Paistamisen aikana valelin usean kerran voisula-siirappiseoksella.

Tarjotaan perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.


Kommentit

Suositut tekstit