Ribsit kiinalaisittain


Kiinalainen teema jatkuu meidän keittiössä, vuorossa ribsit. Tämäkin ohje löytyi Jamien Oliverin sivuilta. Ribseistä tuli todella mureat, liha irtosi luista melkein ravistamalla. Lisukkeeksi tein vielä wokattua riisiä, ohje siihen löytyi täältä.




ribsit


Ribsit:
1½-2 kg ribsejä
oliiviöljyä
3 rkl kiinalaista viismaustetta
(meri)suolaa 
pippuria
2 kevätsipulia
2 tuoretta chiliä
retiisinippu

Kastike ribseille:

3 punasipulia
3 tähtianista
1 tl kiinalaista viismaustetta
4 rkl omenatuoremehua
3 rkl hoisinkastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl tomaattiketsuppia
1 rkl riisiviinietikkaa

Ensin poistin possunkylkiriveistä luupuolelta kalvot. Kalvon saa poistettua aika helposti, kun löytää kylkirivistön reunasta kohdan, josta saa ujutettua etusormen kalvon alle ja vetää kalvon irti. Joistakin kylkiriveistä ei tahdo löytää sopivaa kohtaa millään ja yhdestä jäikin kalvo poistamatta.
  
Laita ribsit folion päälle, pirskottele päälle öljyä ja hiero joka puolelle viismaustetta, suolaa ja pippuria. Viismaustetta löysin paikallisesta aasialaisesta ruokatavarakaupasta. Jos et onnistu löytämään sitä valmiina, netissä on useita ohjeita miten tehdä mausteseos itse. Kääri ribsit tiukkaan folionyyttiin ja paista 160-asteisen uunin keskitasolla kolmisen tuntia.

ribsit
Ribsit valmiina uuniin.


Valmista odotellessa kastike: Kuori ja viipaloi sipulit ja paista pannulla öljyssä tähtianiksen kanssa noin viisitoista minuuttia, kunnes sipuli pehmenee ja alkaa karamellisoitua. Lisää viismauste ja paista pari minuuttia. Lisää loput kastikeainekset ja hauduta pari minuuttia. Sammuta lämpö ja anna jäähtyä hieman. 
Poista tähtianikset, kaada kastike kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vähän vettä, jos kastike on liian paksua, ja siivilöi. Minä sain lisätä aika paljon vettä ennen kuin kastike meni siivilästä läpi. Ensi kerralla taidan jättää siivilöimättä. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.


Poista chilipalkoista siemenet.Leikkaa kevätsipulit ja chilit pitkittäin viipaleiksi ja laita jääkylmään veteen, niin että viipaleet kihartuvat. No okei, näyttäähän ne nätiltä. Jätä retiisit kokonaisiksi tai leikkaa lohkoiksi.


Kun ribsit ovat kypsyneet, poista folio ja laita ribsit pellille. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Valele ribsit kastikkeella ja paista uunissa 8-10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen kastiketta ja paista ribsejä uunissa vielä muutama minuutti, aina välillä lisää kastiketta ribsien päälle sutien.
Jos kastiketta jää, tarjoa se dippinä ribsien kanssa. Lisukkeeksi retiisit, kevätsipulia ja chiliä.




Wokattu riisi:
 n. 7 dl keitettyä riisiä (1 dl keittämätöntä on n. 3 dl keitettyä)
2 rkl seesamiöljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
n. 2½ dl pakasteherneitä ja porkkanaa sulatettuna
2-3 rkl soijakastiketta
2 kananmunaa vatkattuna
(2 rkl pilkottua vihreää paprikaa)

Riisi kannattaa keittää jo edellisenä päivänä tai ainakin muutama tunti etukäteen ja laittaa jääkaappiin kylmään.
Kuumenna wokkipannu ja kaada öljy pannulle. Lisää sipuli, herneet ja porkkana ja kuullota. Itse käytin tällä kertaa vain herneitä.
Liu'uta sipuli, herneet ja porkkana toiselle reunalle ja kaada kevyesti vatkatut kananmunat toiselle. Sekoita lastalla. Yhdistä kypsynyt kananmuna vihannesten kanssa. 
Lisää riisi pannulle ja mausta soijalla. Paista riisi-vihannes-kananmunaseosta kunnes seos on lämmennyt. Lisää halutessa pilkottua vihreää paprikaa.



Kommentit

Suositut tekstit